Constantis richt de schijnwerper op: An Inconvenient Truth 2

DE KLIMAATCRISIS IS ONZE (LAATSTE) KANS

Door Lex Eschauzier

De klimaatcrisis vormt de opmaat naar nieuwe economische bloei. Dat is de boodschap van An Inconvenient Truth 2, de nieuwe film van Al Gore.

Tien jaar geleden zette Al Gore het klimaatvraagstuk op de agenda. De oud vicepresident van de Verenigde Staten deed dat krachtig en wereldwijd, met zijn documentaire An Inconvenient Truth. De film zette de onthutsende feiten over de staat van de aarde op een rij. Een decennium later maakt Al Gore in deel 2 de balans op. Is de waarheid nog onaangenamer geworden of maken we voortgang met de aanpak van het klimaatvraagstuk?

Deel 2 begint met een cynische president Trump. Tijdens een campagnetoespraak zegt hij: ‘Het zou vandaag lekker warm moeten zijn, maar het is bitter koud. Waar blijft die opwarming van de aarde, net nu we die nodig hebben? Nee mensen, geen miljarden meer naar problemen die helemaal niet bestaan.’

Ontluisterende feiten
Door met deze scène te openen, laat Al Gore zien dat hij zijn ogen niet sluit voor de heersende mores in zijn vaderland. Aan actuele ontluisterende feiten over de staat van de aarde is evenmin gebrek in deel 2. Bijvoorbeeld: India maakt plannen om 400 ouderwetse kolencentrales te bouwen. En dan moeten wij onze handen inzepen met de kraan dicht om de aarde te sparen?

Zet ‘climate warrior’ Al Gore zichzelf in dit tweede deel neer als een Don Quichot? In dit geval  vechtend vóór windmolens? Nee, de film ademt hoop. We zien Gore als onvermoeibare activist achter de internationale economische en politieke schermen. Een supernetwerker die aan machtige touwen trekt. Hij gelooft in zichzelf en in zijn gelijk en boekt concrete resultaten.

Voor niets gaat de zon op
In de film overlegt Gore met vertegenwoordigers van de Indiase regering. De Aziaten maken duidelijk, bijna even cynisch als Trump, dat zij het recht opeisen om de aarde te vervuilen. Het westen heeft toch ook honderden jaren ongebreideld mogen industrialiseren? ‘Nu is het onze beurt.’ Kolencentrales zijn voor India simpelweg de goedkoopste oplossing. Zon zat in dit deel van de wereld maar zonnecentrales en ook de financiering daarvan pakken veel duurder uit. Bekijken jullie het maar, met je duurzaamheid, zegt de Indiase delegatie.

Even later belt Al Gore een zakenvriend in Californië. Hij overtuigt deze ervan dat hij het patent op een baanbrekende, efficiëntere manier van zonnestroom opwekken gratis aan India ter beschikking zou moeten stellen. Naar verluidt is de uitwerking van deze deal nog niet definitief beklonken maar wel in een vergevorderd stadium. Het lijkt erop dat miljarden Indiase smartphones, televisieschermen en andere apparaten niet op kolen maar op zonne-energie gaan draaien. Weer een gat in de ozonlaag minder, zie je Al Gore denken.

Duurzaamheidsrevolutie

De ‘sequel’ van An Inconvenient Truth opent opnieuw de ogen. Dit keer naar een breder perspectief dan in deel 1. Het klimaatvraagstuk is ons probleem maar het is ook onze (laatste) kans. Al Gore heeft er alle vertrouwen in: hoe urgenter het vraagstuk wordt, hoe meer momentum het genereert om te veranderen en de kansen te pakken die deze crisis óók biedt.

Zelfs in Texas, het hol van de conservatieve leeuw ging het roer om. Georgetown is gelegen in het hart van de Amerikaanse olie-industrie. Het gemeentebestuur zorgt ervoor dat alle energie die de stad gebruikt voor 100 procent ‘hernieuwbaar’ is. De energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant kunnen worden aangevuld, uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Klik hier voor een clipje over de aanpak van Georgetown uit de film.

We zitten midden in de duurzaamheidsrevolutie, onderstreept de documentaire met nog meer voorbeelden. Een onstuitbare golf, aldus Al Gore. Volgens hem is het vooral een ongekende economische revolutie, met de kracht van de industriële en de snelheid van de digitale revolutie. Bedrijven en organisaties die de mogelijkheden negeren gaan simpelweg ten onder. Zij die op de golf meesurfen openen de poort naar een nieuw tijdperk van welvaart en voorspoed voor iedereen.

Het scenario van deel 3 van An Inconvenient Truth schrijven we zelf. Het krijgt een happy end.

Hoe kunt u An Inconvenient Truth 2 bekijken?

– Bioscoop: de komende weken draait de film nog in een enkel Nederlandse filmhuis.

– DVD: bij Bol.com is een engelstalige importversie verkrijgbaar en vanaf 28 maart 2018 de nederlandstalige versie.

Een duurzame strategie ontwikkelen en uitvoeren betekent dubbele winst. De wereld redden én een reuzensprong maken met uw bedrijf. Innovatie, nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe markten veroveren, gunstige financieringsbronnen vinden. Ook duurzaam winst maken? Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *