Constantis richt de schijnwerper op: Product as a service

CIRCULAIR DUURT HET LANGST

Door Lex Eschauzier

Bundles levert schoon wasgoed en zuivere koffie. De consument rekent af per wasbeurt of kopje koffie. Deze Nederlandse start up blinkt uit in winstgericht ondernemen met een duurzame strategie.

Wassen van kleding brengt veel onnodige verspilling met zich mee. Zuinige wasmachines en drogers, waarbij de consument per wasbeurt betaalt, zijn niet alleen minder belastend voor het milieu. Ze maken wassen ook goedkoper per saldo. Rond dit circulaire beginsel heeft ondernemer Marcel Peters een veelbelovend bedrijf opgezet: Bundles.

‘Eeuwig zonde’
‘Veel wasmachines’, aldus Peters, ‘gebruiken meer energie, water en wasmiddel dan nodig. Slecht voor de portemonnee en het milieu. Bovendien gaat een wasmachine gemiddeld maar 6 jaar mee. De meeste apparaten worden verbrand of gedowncycled als ze stuk zijn. Eeuwig zonde!’

Peters: ‘Betalen voor gebruik in plaats van bezit. Dat is een principe van de circulaire economie. Het stimuleert producenten om apparaten te maken die lang meegaan en goed gerepareerd kunnen worden.’

Bundles plaatst wasmachines, drogers en vaatwassers van Miele en zorgt dat deze goed blijven werken. Het apparaat, aangesloten op internet, stuurt Bundles geregeld updates over onder meer gebruik en conditie. Miele krijgt deze data ook: voer voor verbetering van haar producten. Ook met energieleveranciers en waterzuiveraars werkt Bundles samen.

Koffie door de brievenbus
Onlangs startte Bundles een proefproject rond koffiemachines met identieke uitgangspunten: het Moyee coffee concept. ‘Een pay-per-cup koffie abonnement, met ‘radicaal goede koffie’ en een goed koffiezetapparaat van Siemens. De bonen komen volledig tot hun recht. De abonnee ontvangt de koffie automatisch door de brievenbus.’

Apparaten die eigendom blijven van de fabrikant of leverancier. Consumenten die voor gebruik betalen, niet voor bezit. In Nederland waren Rau architecten en Phillips pioniers. Een kleine tien jaar geleden ontwikkelden ze zo’n ‘product as a service’ of ‘pay per use’ concept met betrekking tot de verlichting van het architectenbureau.

Verantwoordelijkheid nemen
‘Wij waren destijds toe aan een nieuwe inrichting’, vertelt Thomas Rau aan het publiek van NRC Live. ‘We vroegen Phillips om de verlichting te leveren. We wilden vanwege de koop van producten niet de verantwoordelijkheid op ons te nemen voor het behoud van schaarse grondstoffen. Aan het einde van de gebruiksduur zouden we ons er geen raad mee weten.’

De afspraak is dat het architectenbureau Phillips niet rechtstreeks voor de lampen en de energie betaalt maar voor de branduren en de hoeveelheid lux die ze leveren. ‘Het resultaat was sensationeel’, aldus Rau. ‘Phillips installeerde de meest hoogwaardige, onderhoudsarme armaturen op ons kantoor. Omdat de energierekening ook voor Phillips was, daalde deze met meer dan 44 procent.’

Wel de lusten niet de lasten

Vele andere bedrijven en business concepten opereren inmiddels met ogenschijnlijk dezelfde filosofie. Trendy bedrijven als Uber en AirBnB en andere leasing- en sharing modellen gaan prat op hun vernieuwende, ‘disruptieve’ business modellen. Ze zijn geen eigenaar van de huizen en taxi’s waarmee ze werken maar verdienen aan het gebruik ervan.

Maar wacht even, we moeten verder kijken dan onze neus lang is. Circulariteit gaat verder dan het domweg scheiden van eigendom en gebruik. Bedrijven moeten wel verantwoordelijkheid nemen voor hun effecten in de gehele keten.

Waar het om gaat, zegt de architect, is het zien van alle gevolgen van welke handeling dan ook en daarvoor de volle verantwoordelijkheid nemen. Dit vraagt om compleet andere zakelijke modellen, ook als het gaat om bijvoorbeeld financieringsconstructies, juridische afspraken en boekhoudmethoden.

De hele olifant in beeld brengen dus. En dan heb je ook wat: ware circulariteit waarbij alles en iedereen winst boekt: de planeet, de consument en de maker van product of dienst.

Meer informatie:

Bundles: Wassen, drogen, vaatwassen

Bundles: Moyee koffie abonnementen

NRC Live: ‘Circulariteit is geen Uberfication of everything’

Een duurzame strategie ontwikkelen en uitvoeren betekent dubbele winst. De wereld redden én een reuzensprong maken met uw bedrijf. Innovatie, nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe markten veroveren, gunstige financieringsbronnen vinden. Ook duurzaam winst maken? Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *