Constantis richt de schijnwerper op…. Weideland

Alvast een leestip voor onder de kerstboom. ‘Weideland’ van John Lewis-Stempel. Boer, Brit, schrijver. Zijn verrukkelijke boek is romantisch en hoopgevend, leerzaam en inspirerend. Vol met inzichten voor ondernemers, managers en beleidsmakers.

In Weideland bezigt John Lewis-Stempel de term ‘ecologische vernietiging’. Is hij de zoveelste doemdenker die ons het bloed uit de vaten schrijft over klimaatverandering en bijbehorende rampspoed? Allesbehalve. Deze Britse boer en natuurschrijver vertelt wie, wat en waarom er in zijn weiland allemaal groeit, bloeit en sterft. Hij doet dat meeslepend en met oog voor grote en kleine lijnen. Romantisch en tegelijkertijd ook met het strategische bewustzijn van de zakenman en het verantwoordelijkheidsgevoel van de rentmeester.

Hieronder drie inzichten voor entrepeneurs, managers, beleidsmakers en andere gewone mensen. Ontleend aan een glooiend veld vol klaprozen, vinken, valken, vossen en leeuweriken, ergens in het grensgebied van Engeland en Wales.

Photo by Magdalena Smolnicka on Unsplash
Photo by Magdalena Smolnicka on Unsplash

1. Samenhang scoort
De boer kan niet zonder zijn gras. Het gras kan niet zonder de graspieper. De graspieper kan niet zonder de worm. In John Lewis-Stempels meesterwerk uit 2015, dit jaar uitgebracht in onze taal, draait het om diversiteit. Zijn scherpe blik en soepele pen leiden ons rond door zijn bedrijf, waarvan een omvangrijk weiland het centrale theater vormt. Soortenrijkdom is prachtig en krachtig, luidt de boodschap van het boek.

Lewis-Stempel is een man van lijsten. Weideland bevat een bijlage met een inventaris van flora en fauna ter plaatse. Van adelaarsvaren tot zwart knoopkruid. Van aardmuis tot zweefvlieg. Bijna alle dieren en planten op de lijsten spelen in het boek en in de natuur zelf een rol. Wist u dat in een beetje eikenboom duizend soorten dieren leven? Tussen de miljoenen beesten en beestjes in de boom bestaat zowel een harmonische samenhang als zinderende competitie. Krachten die ook een beetje bedrijf bij elkaar en vitaal houden.

Uw strategische doelstellingen vragen een even integrale benadering. U kijkt naar de klant aan wie u een mooi product of nuttige dienst levert. U kijkt naar uw eigen houding, gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Naar uw collega’s, de onderlinge communicatie en de bedrijfsvoering. Naar uw organisatie, hoe die verandert en vernieuwt, hoe die met twee benen in de samenleving staat en maatschappelijk gezien rekenschap aflegt.

2. Natuur is maakbaar
We herontdekken de logica van de natuur. Als bron voor de ontwikkeling van producten die toekomstbestendig én winstgevend zijn. Door een duurzame strategie en bedrijfsvoering kunnen bedrijven – naast winst maken – ook bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen.

In Weideland vinden we het allemaal terug. Niet met ronkende woorden of in managementtaal. Tussen de regels door. Het boek is puur natuur en leest lekker weg. Je krijgt zin om op reis te gaan, en daar in Herefordshire in een bordeauxrode waxjas een rondje door de velden te stappen. Een uurtje in het gras tussen de bloemen gaan liggen. Met eigen oren die graspieper horen piepen.

Weideland lezen is mijmeren met een moraal. Met inkijkjes in de historie van zijn land, maakt Lewis-Stempel duidelijk dat de natuur zoals wij die kennen grotendeels gevormd is door mensenhand. Ooit was hier louter oerbos. Door de mens in cultuur gebracht, op de grens van Engeland en Wales in de vorm van glooiend weidelandschap. Land waar de mens van kan leven en van kan genieten.

Het boek wroet niet in vraagstukken als stikstof, massale insekten- en vogelsterfte en zeespiegelstijging. Toch voel je als lezer aan wat de auteur hierover wil zeggen. Door circulair te denken en te doen kunnen we de planeet redden en verbeteren. Of we kunnen hem grondig blijven verpesten. We hebben het in eigen hand, nog altijd.

3. Geluk en winst gaan samen
Misschien wel de volgende vakantiebestemming, de ‘meadows’ van Herefordshire. In je fantasie klop je bij Lewis-Stempel op de deur. Gewoon vragen of je een weekje snuffelstage mag lopen in zijn bedrijf. Mest scheppen, gras kuilen, heggen herstellen. Ondertussen de kunst afkijken. Hoe doet Lewis-Stempel dat, duurzaamheid en welvaart combineren?

Want ook dat is een angel in dit boek. We kunnen tegelijk de planeet redden en winst boeken in ons bedrijf of organisatie. Vertaald naar de Nederlandse actualiteit en de stikstofcrisis: intensieve landbouw in een klein land dat grote delen van de wereld wil voeden, dat kan eigenlijk niet. Het vraagt een verandering van ons allemaal. De boer verduurzaamt de bedrijfsvoering. Overheid en banken ondersteunen met zachte sanering en groenfinanciering. De consument eet en besteedt bewust én betaalt een eerlijke prijs.

John Lewis-Stempel is een goed boerende agrariër, die op duurzame wijze schapen, koeien, varkens en anderen dieren houdt. Ook mag hij zich bestsellerschrijver noemen, met vijftien goed verkopende titels op zijn naam, allemaal over natuur en het beheer ervan. Van land en pen leeft hij als een vorst. Een lichtend voorbeeld. Zo zorg je goed voor jezelf en voor de wereld.

Hoe begint u? Start met een strategiesessie
Samen de toekomst tegemoet. De Trippple aanpak biedt een permanente inspiratiebron en praktische leidraad. Een duurzame strategie ontwikkelen en uitvoeren volgens deze beproefde formule betekent profijt voor iedereen. De planeet sparen én een reuzensprong maken met uw bedrijf. Innovatie, nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe markten veroveren, gunstige financieringsbronnen vinden. Ook duurzaam winst maken met de Trippple-aanpak van Constantis? Boek nu een strategiesessie

Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *