Constantis richt de schijnwerper op… transitie van oud naar nieuw

30 november 2020

Door: Lex Eschauzier

Met een elektrische Snoek en een eigentijdse caravan rijden we de toekomst tegemoet

Nog een kleine maand en dan vieren we ‘oud en nieuw’. In meer opzichten leven we op het snijvlak van oud naar nieuw. Klimaatcrisis en pandemie vragen om bezinning. Wat kunnen we behouden van onze oude, vertrouwde manier van leven? Welke nieuwe, duurzame wegen slaan we in?

Inspiratie komt van de Zuid-Koreaanse ontwerper Sang Won Lee. Hij herontwierp de Citroën DS. Soms zie je er nog wel eens eentje rijden, een echte ‘Snoek’. Doorgaans met een hip gebrilde zestiger achter het stuur. Meestal met een flinke wolk klassiek uitlaatgas achter zich aan. De oervorm van de ‘good old’ DS is van een blijvende schoonheid. De techniek onder de motorkap is schadelijk voor het milieu en niet meer van deze tijd.

 Passend bij de eisen van nu
Lee behoudt het goede van de iconische DS, zoals de schitterende lijn en kenmerkende details. Aan de achterzijde vallen de wielkasten nog even elegant over de achterwielen. De vorm van voor- en achterlichten knipoogt naar het verleden. Lee droomt de wagen veiliger, schoner en duurzamer, passend bij de eisen van nu en straks.

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: Sang Won Lee, www.sang-design.com

Deze auto van de toekomst is voorlopig alleen nog maar een illusie. De nieuwe Snoek rijdt alleen in de computer van de Koreaan. Citroën heeft (vooralsnog?) geen plannen om deze DS in productie te nemen. Inspirerend is het wel. Behoud de goede, oude en vertrouwde elementen. Steek ze in een nieuwe, duurzame, passende jas. Die boodschap wil Sang Won Lee ons meegeven.

Schoner, veiliger, dynamischer, efficiënter                                                                                        Denk nu even aan de meer-jarenstrategie van uw bedrijf of instelling, los van de korte-termijn-uitdagingen van de corona-crisis. Hoe kunt u in uw organisatie plannen maken voor een bestendige toekomst? Hoe kunt u schoner, veiliger, dynamischer, efficiënter werken met achterlating van slechte – en met behoud van goede elementen?

Een net zo sprankelend voorbeeld is van Nederlandse origine. Ook onder het kopje mobiliteit. De Schagense ontwerper Niels Bredman vindt dat het concept caravan dringend aan vernieuwing toe is. Hij ontwerp de Kolinivan en de Hippievan, opvolgers van de oerhollandse caravan. Net als de DS 2.0 uit Korea op dit moment niet meer dan een in bits & bytes gestolde droom. Maar ook Bredman zet een toon en geeft een richting aan.

 

 

 

 

Illustratie: Niels Bredman, www.nielsbredman.com

De Nederlandse ontwerper licht toe: ‘Geen overbodige luxe, maar gebruik van moderne technieken zoals zonnepanelen, dynamo’s en batterijen. Mijn idee is dat de caravan de actieradius van elektrische auto’s kan verlengen door energie op te slaan in batterijen geplaatst in de bodem van de caravan.’

Idealen niet verliezen
‘De hippies stonden aan het begin van een betere wereld’, aldus Bredman. ‘Deze idealen bestaan nog steeds en zijn door de opwarming van de aarde en onze huidige omgang met energie misschien wel actueler dan ooit.’

In eigentijdse managementtermen gevat: de waarde-propositie van uw organisatie voor de samenleving passen wellicht nog wel, maar de wijze waarop u uw product of dienst naar de markt brengt moet anders.  Behoud het goede en innoveer en verduurzaam processen en beleid stapsgewijs.

Innoveer zo snel als u kunt en met alle plezier. Dadelijk zitten we met zijn allen onder de kerstboom, na een jaar in de corona-roller-coaster, ons bezinnend op verleden, heden en toekomst . Dan mag één ding duidelijk zijn: het moét anders, maar dat wordt leuk, spannend en winstgevend.

Sturen op alle succesfactoren
Wilt u uw meer-jarenstrategie herijken? Met de Trippple aanpak van Constantis kunt u op alle duurzame succesfactoren sturen. U zorgt ervoor dat uw medewerkers, klanten en alle andere betrokkenen achter uw beleid staan, dat zij er zelf mee aan de slag gaan, dat er innoverende ideeën opborrelen en dat iedereen resultaat boekt. Trippple biedt hiervoor het instrumentarium, scholing van medewerkers en desgewenst advies op maat. Leidraad en permanente inspiratiebron zijn ISO 26000 en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. U kunt rekenen op een duurzame strategie en klinkende resultaten.

Alles over de Trippple-toolkit

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *