Constantis richt de schijnwerper op…. in actie komen

Het is al lang twaalf uur. Toch is het nog niet te laat om in actie te komen.

Door Lex Eschauzier

We worden dit jaar overspoeld met jobstijdingen, onder meer aangaande het klimaatvraagstuk. Aan de andere kant zwemmen we ook in de voorbeelden van ondernemers en organisaties die het tij willen keren. Hun creativiteit en strategie inspireren om zelf ook actie te ondernemen.

We leven in een verwarrende tijd. Overal hoor je de noodklok luiden. We stikken in onze eigen stikstof. De zeespiegel stijgt ons boven het hoofd. De biodiversiteit gaat naar de knoppen. We kunnen het nalezen in een boek als The Uninhabitable Earth van David Wallace-Wells. Zo kan het echt niet langer, waarschuwt Wells. Ons gedrag maakt de aarde onbewoonbaar.

Van al die apocalyptische berichten zakt de moed je bijna in de schoenen. Heeft het nog wel zin om in je eigen leven en in je bedrijf of organisatie duurzaam bezig te zijn? Tegelijkertijd kun je overal om je heen mooie initiatieven zien opbloeien. Initiatieven die hoop geven en de weg wijzen. Hieronder geen waarschuwend vingertje of vermanend woord maar een beknopte bloemlezing van vijf duurzame initiatieven. Resultaat van een doortimmerde strategie of doodgewone doortastendheid. Ze moedigen aan om zelf ook actie te ondernemen.

1. Forest Green Rovers: groen voetbal
Een serieuze voetbalclub gecertificeerd als CO2-neutraal door de VN? Tot nu toe is er slechts één club die dat mag zeggen: Forest Green Rovers uit Gloucestershire in het Verenigd Koninkrijk. Grappig: de club draagt deze naam al sinds de oprichting 130 jaar geleden. Sinds de overname door Dale Vince, ondernemer in groene energie, doet Forest Green Rovers haar naam ook eer aan. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een ecologische grasmat en het recyclen van regenwater. Zelfs de traditionele vette hap in het stadion is volledig vegan.

Of het met deze duurzame strategie te maken heeft, is niet zeker, maar veelzeggend is het wel: Forest Green Rovers is sportief gezien succesvoller dan ooit. Het eerste team promoveerde in 2017 naar het vierde niveau van Engeland, wat daar al profvoetbal betekent. Dit seizoen lijken de Green Rovers volop mee te doen in de strijd voor de volgende
promotie.

2. Hacked by_: pionierende mode-ontwerpers
Schaalvergroting leidt dikwijls tot een overschot aan restmateriaal. De mode-industrie is hier een schrijnend voorbeeld van. Een derde van de wereldwijde productie vindt geen drager en wordt gedumpt of vernietigd. De vooraanstaande ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum kregen enkele jaren geleden het idee hier iets mee te doen. Zo kwam hun label Hacked by_ tot leven.

Uit overschot van de kledingindustrie maakt het duo nieuwe creaties, meestal gebaseerd op een van de originele stukken, op onconventionele wijze gecombineerd met andere kleding. Gezien de enorme omvang van de industrie is het nu nog een relatief kleine geste. De oprichters leggen dan ook vooral de nadruk op een mentaliteitsverandering. Goed voorbeeld doet volgen: dit jaar bracht Hacked by_ in opdracht van H&M een collectie uit.

3. De bakker op de hoek: vers brood in bestaande zakken
Zomaar een straatbeeld; er staat een sandwichbord van de bakker. Met spelfout en al. Zo simpel is het: een voordeeltje voor klanten die zelf de verpakking voor hun boterhammen meebrengen.

reclamebord

4. ’s Heeren Loo: op alle fronten duurzaam
Bij de herijking van haar meerjarenstrategie heeft zorginstelling ’s Heeren Loo duurzaamheid in 2018 als uitgangspunt genomen. Voor de implementatie van haar duurzame strategie gebruikt ’s Heeren Loo de wereldwijd geaccepteerde richtlijn voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties ISO 26000 als referentiekader. Deze richtlijn heeft Constantis vertaald naar de zorgsector door middel van de TripppleCare-aanpak. ’s Heeren Loo zet in de volle breedte in op duurzaamheid. Op het gebied van hrm, haar zorgparken, milieumaatregelen duurzaam inkoopbeleid et cetera.

De stapsgewijze implementatie van de vele milieumaatregelen die op de ruim duizend locaties worden genomen geschiedt via de Milieuthermometer Zorg (MTZ). De MTZ stuurt op onderwerpen waaronder energie, waterverbruik, afval, vervoer, inkoop, voeding, schoonmaak, vastgoed en groenbeheer. De organisatie is op weg naar MTZ-niveau Brons. De bewijsvoering van haar duurzame beleid levert ’s Heeren Loo middels de jaarlijkse Zelfverklaring ISO 26000 die zij publiceert.

5. Hofweb: schone boodschappen
Uw boodschappen direct van de boer naar uw bord? Hofweb maakt het al sinds 2004 mogelijk. Door de samenwerking met circa vijftig boeren en tuinders, bakkers en slagers brengt men de beste biologische producten bij de consument. Bij Hofweb weet je als klant precies waar je product vandaan komt, en bovendien dat de maker er een eerlijke prijs voor krijgt. Twee jaar geleden heeft Hofweb een zeer succesvolle ‘customer funding’ actie opgezet waarbij klanten zelf investeren, met als beloning een percentage van de groei of een korting op de boodschappen. Mede door deze strategie zet Hofweb de stappen om ook in de komende jaren winstgevend verder te groeien.

Hoe begint u? Start met een strategiesessie
Een duurzame strategie ontwikkelen en uitvoeren betekent profijt voor iedereen. De planeet sparen én een reuzensprong maken met uw bedrijf. Innovatie, nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe markten veroveren, gunstige financieringsbronnen vinden. Ook duurzaam winst maken met de beproefde Trippple-aanpak van Constantis?
Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *