Constantis richt de schijnwerper op… het overview effect

Een beetje astronaut koestert de aarde

Door Lex Eschauzier

De aarde zien vanuit de ruimte. Dat zorgt voor het ‘overview effect’. Deze buitenaardse ervaring inspireerde Wubbo Ockels, André Kuipers en andere astronauten om zich in te zetten voor het redden van de planeet. Hieronder drie tips voor virtueel ruimtereizen. Zo kunt u het overview effect zelf ervaren. Plus een richtingaanwijzer om met die inspiratie aan de slag te gaan.

In 1948 vond één van de eerste ruimtereizen plaats. Een onbemand vaartuig vloog een rondje om de maan en maakte opnamen. De bestuurder van het schip besloot de camera te draaien en ook de aarde in de beeld te nemen. We gingen op reis om de maan te ontdekken. Maar in plaats daarvan ontdekten we onze eigen planeet en hoe kwetsbaar die is.

De ontdekking van de aarde
De eerste opname van de aarde bleek een eye opener. Het besef dat we met zijn allen op een fragiel bolletje leven, in een onmetelijk groot en koud universum vol onbewoonbare hemellichamen. Het gevoel dat dit ‘overview effect’ geeft, spoort aan om zorgvuldiger met ons eigen thuis om te gaan.

De aarde in het heelal

Een groot deel van de circa 550 mensen die inmiddels de ruimte bereisden, ging zich terug op aarde gemotiveerd inzetten voor het redden van onze planeet. Daartoe geïnspireerd door het overview effect. Is het misschien een idee als we dit effect allemaal zelf een keer kunnen ervaren? Misschien beseffen we dan dat we eigenlijk allemaal ruimtevaarder zijn, op ons eigen ruimteschip aarde. Misschien gaan we ons dan als betere rentmeesters gedragen.

Het overview effect zelf ervaren
Voor ‘buitenaardse belevingen’ kun je terecht in het Columbustheater te Kerkrade. Dezer dagen draait er een adembenemende film. ‘Earth, our planet, our home’. De kijker krijgt het gevoel een ruimtevaarder te zijn die vanuit het heelal naar de aarde kijkt.

Kerkrade, een mooie locatie voor uw volgende personeelsuitje. Met de trein gaan is het schoonst en het gemakkelijkst. Het Columbustheater ligt tegenover het station. Beleef deze virtuele ruimtereis, word zelf een beetje astronaut en ervaar het overview effect. Bespreek op weg naar huis met uw collega’s wat u in uw organisatie gaat doen om uw bedrijf te verduurzamen.

Nog makkelijker: de YouTube documentaire ‘Overview’ bekijken. Ook kunt u een poëtische podcast beluisteren. De driedelige serie ‘Stadsastronauten’ van NPO Radio 1 biedt een artistieke nabootsing van het overview effect.

Kennis en innovatie inzetten
Filmtheater, YouTube of podcast; de boodschappen die ze laten landen zijn dezelfde. Zuinig zijn op die dunne atmosfeer, op luchtkwaliteit, oceanen, grondstoffen. Voorkomen dat we het klimaat verstoren en onze eigen glazen ingooien. Bestaande kennis en innovatie inzetten om onze aarde toekomstbestendig te maken.

Uw eigen organisatie is de ideale plek om met deze vonk aan de slag te gaan. Laat 2020 het jaar zijn waarin u de stap zet van inspiratie naar implementatie. Uw leidraad: de Trippple toolkit van Constantis. Met dit beproefde instrumentarium verduurzaamt u zelf uw strategie, mét ondersteuning van Constantis.

Meer informatie:
Columbustheater
Overview YouTube
Stadastronauten podcast
Alles over de Trippple Toolkit

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *