Constantis richt de schijnwerper op… greenwashing versus duurzaam DNA

VAN GROEN DOEN NAAR DUURZAAM ZIJN

Door Lex Eschauzier

Duurzaamheid moet meer zijn dan lippendienst. De Trippple aanpak biedt de strategie en het instrumentarium. 

‘Groene reclames van luchtvaartmaatschappij waren misleidend’. ‘Milieuvriendelijk motto maakt bank nog niet duurzaam groen’. Zomaar twee koppen in de krant. Pogingen van bedrijven om de aandacht af te leiden?

Achter de verkooptruc

‘Pas op voor duurzaamheid als verkooptruc’, waarschuwt auteur Kathrin Hartmann. Haar boek ‘Groene Leugens’ staat vol voorbeelden van ‘greenwashing’. Een oliemaatschappij moffelt een milieuramp weg. Een modemerk pronkt met kleding van oceaanplastic maar werkt feitelijk verspilling in de hand. Politici beschermen bedrijven die mensenrechten schenden.

Zo’n radicaal boek kun je op veel manieren lezen. Van cynisch de schouders ophalen tot heel boos worden. Een redelijke respons ligt in het midden. Dat begint met een blik in de spiegel. Wat doe je als individu en wat doe je samen, als instelling of bedrijf, om de wereld schoner en beter te maken?

Hoe duurzaam zijn we echt?
Geen gemakkelijke vraag. Want wat is groen en wat is goed? En zelfs als we een goed gevoel over onszelf en onze onderneming hebben, klopt dat gevoel dan wel? Hoe meten we onze eigen voetafdrukken eigenlijk en hoe objectief leggen we verantwoording af?

Volgens auteur Kathrin Hartmann is het een menselijke trek dat we graag in ‘groen nieuws’ geloven. Dus ook wat we over ons eigen gedrag en onze eigen ondernemingen vertellen. Ieder mens en ieder bedrijf heeft wel een beetje vuile was en heeft de neiging en het vermogen om de werkelijkheid mooier voor te stellen.

Integraal denken en doen
Een bedrijf of instelling kan deze valkuil overbruggen. Van ‘doen alsof’ naar ‘integraal duurzaam opereren’. Van façade naar fundament. Het is de missie van Constantis om hiervoor strategieën en instrumenten aan te bieden, de Trippple aanpak.

Echt duurzaam is dan geen flauwe ‘lip service’ meer. De Trippple aanpak reikt tot in de vezels van de organisatie, verandert het DNA. Het omvat alle bedrijfsprocessen en houdt het acteren in de eigen waardeketen tegen het licht. Dat is geen ‘moetje’ of extra kostenpost maar een uitgelezen kans om met effectieve innovaties de organisatie toekomstbestendig te maken.

Winst boeken op alle fronten
Dit gaat verder dan louter het vergroenen van bedrijfsvoering en producten. Het voert van HRM en bestuur tot de omgang met consumenten, cliënten, patiënten of studenten met de omgeving. Het Trippple bestek biedt de bijbehorende instrumenten, formele verslaggeving en PR recepten. Zo kunt u resultaten boeken en die overtuigend en betrouwbaar onderbouwen en presenteren.

Alles over de Trippple Toolkit

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *