Constantis richt de schijnwerper op: duurzaam HRM (1)

MEDEWERKERS BLIJVEND IN HUN KRACHT ZETTEN

Uw organisatie verduurzamen, dat gaat niet alleen over natuur en milieu. Ook met duurzaam HRM is profijt te behalen. Hieronder deel één van twee blog-afleveringen. Een lat die u langs uw eigen personeelsbeleid kunt leggen.

door Lex Eschauzier

Duurzaam Human Resources Management (HRM) maakt van medewerkers volwaardige belanghebbenden. Ze komen in hun kracht te staan en voelen zich daadwerkelijk betrokken. Zijn in uw organisatie alle voorwaarden aanwezig voor een succesvol en toekomstvast personeelsbeleid? Bruikbare handvatten biedt het ‘ROC-model’ van Peggy de Prins: ’12 sleutels voor duurzaam HRM’. De afkorting ROC staat voor Respect, Omgevingsbewustzijn en Continuïteit. Deze drie kernwaarden heeft De Prins verder uitgewerkt in 12 ‘sleutels’. Te beginnen met de vier sleutels van Respect:

Respect: mens staat centraal, cultuur volgt  

Sleutel 1: Menselijkheid in visie en waarden

Vanuit de mensen in de organisatie vormt zich een bedrijfscultuur. Leidinggevenden zijn hierbij de rolmodellen. Ze dragen bij aan een teamcultuur die aansluit op de waarden van de organisatie.

Sleutel 2: Van strategisch naar waarderend HRM

Een gezonde sociale dialoog en goede interne arbeidsrelaties vormen de basis. Van daaruit zal de organisatie zich ook naar buiten toe positief profileren.

Sleutel 3: Kwaliteit van arbeid

Medewerkers krijgen de ruimte. Om zelf initiatieven te ontwikkelen en om zelf hun baan mede vorm te geven. Er is aandacht voor preventie van stress, pesten, burn-out, bore-out.

Sleutel 4: Fungeer als wegwijzer

De leiding heeft een coachende en geen commanderende stijl. Zij activeert medewerkers op basis van visie, missie en waarden. Mensen zijn daadwerkelijk betrokken bij en trots op hun werk en hun organisatie.

Hierboven kwamen ze in een notedop voorbij,. De eerste vier sleutels voor duurzaam HRM. Over plusminus drie weken volgt de tweede en laatste aflevering van deze mini-serie, over de O en de C van het ROC-model van Peggy de Prins: Omgevingsbewustzijn en Continuïteit.

Omgevingsbewustzijn betekent onder meer: Individuele werkafspraken maken, niet alleen collectieve arbeidsdeals. Kennis delen, intern én extern. Diversiteit is rijkdom. Continuïteit veronderstelt meebewegen met de markt en de maatschappij. Hoe minder procedures, hoe wendbaarder de organisatie. Het bevorderen van co-creatie is ook een succesfactor. Wat ook meetelt: medewerkers makkelijker laten instromen en doorstromen, ook ouderen.

In de tweede en laatste aflevering van deze mini-serie, over plusminus drie weken, komen deze andere 8 sleutels van duurzaam HRM uitgebreider aan de orde.

Start met een strategiesessie
Zijn bij u alle voorwaarden aanwezig voor een succesvol en toekomstvast personeelsbeleid? Een goed gesprek met expert Lex Eschauzier is een ideaal vertrekpunt voor duurzaam HRM. Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *