Constantis richt de schijnwerper op… duurzaam eten en drinken

Door: Lex Eschauzier

EEN ZALIG, PLANTAARDIG KERSTFEEST

Lekker idee: planten eten tijdens de kerstdagen. Zo zorgt u goed voor uzelf en voor de planeet. Ook voor uw organisatie is duurzaam eten en drinken verstandig en voordelig.   

Verleen de komende feestdagen gratie aan kalkoenen, varkens, kalveren, tonijnen en andere levende wezens. Een plantaardige kerstdis is minstens zo lekker, minder kostbaar en geeft een goed gevoel. Hieronder twee inspiratiebronnen en zeven richtingaanwijzers voor duurzaam eten en drinken, privé én in uw organisatie.

Voedzaam en lekker in je vel
‘Earthy Flavours’ is een kook- en kijkboek met leuke en lekkere plantaardige recepten. Auteur Corinne Weijschede-Dijkhof: ‘Plantaardig eten is voedzaam en ook nog eens onweerstaanbaar lekker. Ik laat het met duidelijk omschreven en makkelijk maakbare recepten zien. Dat je door plantaardige voeding beter in je vel komt te zitten is mooi meegenomen.’

Plantaardige sterrenkok
De Franse sterrenchef Alain Passard bewijst dat dit ook zakelijk een succesvolle strategie kan zijn. Twintig jaar geleden gooide hij het roer om. Sindsdien kookt hij vrijwel niet meer met vlees en vis maar hoofdzakelijke plantaardig in zijn restaurant L’Arpège. Passard bezit drie tuinen en heeft twaalf tuinmannen in dienst. Dit zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit.

Saillant: De topkok verloor na zijn switch geen enkele van zijn drie Michelinsterren. Zijn strategie maakte hem commercieel succesvoller en beroemd in binnen -en buitenland. Vorig jaar ontving Passard de Johannes van Damprijs, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, voor zijn ‘buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie’.

Zeven richtingaanwijzers
Duurzaam eten, hoe doe je dat precies.? Behalve kookboeken is de laatste jaren hierover een karrevracht boeken verschenen. ‘Eat food, not to much, mostly plants’, is de beroemde beginzin van de bestseller In Defense Of Food van Michael Pollan. Hieronder klutsen we zijn adviezen en die van andere invloedrijke eetschrijvers door elkaar. Het resultaat dienen we in zeven gangen op:

  1. Geen voedsel verspillen
  2. Hoofzakelijk plantaardig en biologisch eten
  3. Vers eten, niet uit pakjes, zakjes en blik
  4. Niet meer eten dan nodig, geen snacks en snoep
  5. Zo weinig mogelijk suiker en alcohol nuttigen
  6. Kiezen voor de volkoren variant van graan, rijst, pasta
  7. Bij groente en fruit op herkomst en seizoen letten

Slimmer eten en drinken in de organisatie                                                                      Behartenswaardige spijswetten, ook in een bedrijf of instelling. Op het gebied van voedsel en bedrijfsvoering is veel winst te boeken, bijvoorbeeld als het gaat om inkoop, afval, gezondheid van klanten en medewerkers, de band met de omgeving et cetera. Constantis adviseert: kijk breed naar duurzaamheid en gebruik ISO 26000 als richtlijn, dan draagt u meteen bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Sturen op alle succesfactoren
Wilt u ook duurzaam omgaan met o.a. voedsel in uw organisatie? Met de Trippple aanpak van Constantis kunt u op deze en alle andere duurzame succesfactoren sturen. U zorgt ervoor dat uw medewerkers, klanten en alle andere betrokkenen achter uw beleid staan, dat zij er zelf mee aan de slag gaan, dat er innoverende ideeën opborrelen en dat iedereen resultaat boekt. Trippple biedt hiervoor het instrumentarium, scholing van medewerkers en desgewenst advies op maat. Leidraad en permanente inspiratiebron zijn ISO 26000 en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. U kunt rekenen op een duurzame strategie en klinkende resultaten.

Alles over de Trippple-toolkit

Kookboek Earthy Flavours

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *