Constantis richt de schijnwerper op … Corona als kans (voor verduurzaming)

Met verduurzaming toerisme geeft Amsterdam een inspirerend voorbeeld

Amsterdam transformeert het toerisme in de stad, uitgerekend midden in de corona pandemie. Een inspirerend voorbeeld voor organisaties die het ook moeilijk hebben.

Corona is een meervoudige ramp, ook voor een stad als Amsterdam. Gezondheid en economie worden hard geraakt. Onder meer het toerisme in de hoofdstad incasseert een daverende klap. De bezoekersstroom droogt op. Schiphol en hotels draaien op een fractie van hun capaciteit. Restaurants en cafés zijn verplicht dicht. Musea en andere attracties strijken de vlag. Ook toeleveringsbedrijven en de wethouder van financiën zien inkomsten uit toerisme dramatisch dalen. Amsterdammers verhuurden hun woningen lucratief aan toeristen maar die aanvulling van hun inkomen is verdampt.

Geen knock out maar wake up call
De pandemie slaat het toerisme in Amsterdam tijdelijk tegen de vlakte maar de stad gaat niet knock out. Bestuur, bedrijven en burgers grijpen de pandemie aan om het over een duurzame boeg te gooien. Ze gebruiken deze crisis als wake up call, game changer, momentum en stroomversneller.

Amsterdam is op de goede weg omdat het bij de transitie van het toerisme een aantal succesfactoren serieus neemt. Factoren die ook in de Trippple aanpak van Constantis centraal staan. Onder meer:

Photo by Daniil Vnoutchkov on Unsplash

 

Visie en faciliterend leiderschap
Burgemeester, wethouders en gemeenteraad hebben een plan ontwikkeld om de toerisme-economie grondig te transformeren. Ze maken middelen beschikbaar en wijzigen wetten en regels. Het stadsbestuur komt niet met een dictaat maar presenteert vier scenario’s. Partijen hebben iets te kiezen en gaan er zelf mee aan de slag.

Meenemen van alle stakeholders
De gemeente, bedrijven, instellingen en bewoners scharen zich thans achter de aanpak. Van de winkeliers van Vereniging City tot de lokale afdeling van horecabond KHN en burgerorganisaties. Dat het menens is blijkt uit het feit dat alle partijen zelfs dit speerpunt omarmen: ‘de ingrijpende en snelle terugdringing van raamprostitutie en coffeeshops’. Deze zomer, tijdens de corona time out, zorgden drugs- en sekstoeristen weer voor veel overlast. Breed landde het besef dat deze attracties de stad en de mensen meer kwaad doen dan goed. ‘De roes is voorbij’, kopte Het Parool.

Woorden worden daden
Het Amsterdamse actieplan, ketenbrede consensus, draagvlak en het beschikbaar stellen van budget zorgen voor een voedingsbodem voor innovatiekracht. Tal van nieuwe projecten en organisaties ontstaan, groeien en bloeien. Zij maken van de woorden ook daden. Een greep uit de vele creatieve en zinvolle initiatieven:

  • FairBnB: Biedt een onschadelijk alternatief voor AirBnB. Het komt met oplossingen als het gaat om problemen als overlast. De winst gaat niet naar anonieme aandeelhouders maar komt ten goede aan projecten die de stad leefbaarder maken.
  • Circular Hotels: Tien hotels zien zichzelf als ‘koplopergroep’. Ze werken samen om voortaan geheel circulair te opereren, van groene daken tot ongebleekt bedlinnen. De hotels zien afval voortaan als grondstof. Ze betrekken iedereen bij de nieuwe missie: klanten, leveranciers, medewerkers, buren.
  • De Rollende Fietsenmaker: Deze ambulante reparatiedienst maakt fietsen in de stad nog gemakkelijker door lekke banden te plakken en kapotte rijwielen te herstellen, op afroep en ter plaatse.
  • Green Light District: Een organisatie waarin alle betrokkenen samenwerken, van pooier tot priester. De Wallen, het wereldberoemde Red Light District, moet weer een leefbaar gebied worden. Eerste stap is een groene ‘make-over’, van stoepen tot daken.
  • Who is Amsterdam: Tijdens rondleidingen staan ontmoetingen met ‘locals’ centraal.
  • Untourist Guide: Onder het motto ‘funtribute’ gaan toeristen bijvoorbeeld samen op pad met bewoners om zwerfplastic uit de grachten te vissen.
  • Buy Me Lunch: Toeristen krijgen toeristische tips van stedelingen in ruil voor een lunch. Doel is onder meer om toerisme meer te spreiden over stad en regio.

Sturen op alle succesfactoren
Ziet u de pandemie ook als kans om uw strategie te herijken? Met de Trippple aanpak van Constantis kunt u op alle duurzame succesfactoren sturen. U zorgt ervoor dat uw medewerkers, klanten en alle andere betrokkenen achter uw beleid staan, dat zij er zelf mee aan de slag gaan en dat iedereen resultaat boekt. Trippple biedt hiervoor het instrumentarium, scholing van medewerkers en desgewenst advies op maat. Leidraad en permanente inspiratiebron zijn ISO 26000 en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. U kunt rekenen op een duurzame strategie en klinkende resultaten.

Alles over de Trippple-toolkit

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *