Constantis richt de schijnwerper op…. Chr. Hansen, het duurzaamste bedrijf ter wereld

SCHONE WINST

Door Lex Eschauzier

Chr. Hansen is aanvoerder van de ‘Global 100 most sustainable corporations’. Wat kunnen we leren van dit Deense biotechbedrijf?

De ‘Clean Capitalism Global 100’ van het gezaghebbende zakenmagazine Corporate Knights rangschikt de duurzaamste ondernemingen ter wereld. Biotechbedrijf Chr. Hansen staat dit jaar op nummer één. Het is een grote organisatie, met wereldwijd 3000 werknemers en een omzet van ruim een miljard euro, die bacterieculturen, enzymen, probiotica en natuurlijke kleurstoffen produceert.

De voedselindustrie verwerkt deze ingrediënten in voedingsmiddelen, zoetwaren, dranken, voedingssupplementen en veevoer. De helft van de kaas en yoghurt in de wereld bijvoorbeeld bevat een bestanddeel van Chr. Hansen. De microben zorgen ervoor dat voedsel langer houdbaar blijft, op een natuurlijke manier. Goed voor gezonder eten en minder voedselverspilling.

Chr. Hansen inspireert om te kiezen voor een duurzame strategie. Vier succesfactoren op een rij:

1. Maak SDG’s leidend
Bij Chr. Hansen zijn de Sustainable Development Goals, de SDG’s van de Verenigde Naties, bepalend voor de organisatiestrategie. Inmiddels draagt meer dan tachtig procent van de inkomsten van het zeer winstgevende bedrijf bij ​​aan de VN doelstellingen.

‘De SDG’s bieden een goed raamwerk om bedrijfsactiviteiten te vertalen naar duurzaamheidseffecten’, zegt Mauricio Graber, directeur van Chr. Hansen. ‘We analyseerden ons volledige productportfolio om te zien hoe we de grootste impact op de SDG’s kunnen hebben. We concentreren ons op drie ‘strategische vuurtorens’.

Deze speerpunten zijn: 1. natuurlijke gewasbescherming, 2. het tegengaan van voedselverspilling en 3. het terugdringen van het gebruikt van antibiotica. Deze drie ziet Chr. Hansen als sterk groeiende markten. Commerciële mogelijkheden en een positieve impact op de planeet gaan hand in hand.

2. Diversiteit scoort
De beloning van de Raad van Bestuur is gekoppeld aan doelstellingen inzake diversiteit. In de categorie diversiteit van de Global 100 scoort Chr. Hansen hoog. Onder meer bij de vertegenwoordiging van vrouwen in de Raad van Bestuur en in leidinggevende functies. Dominique Reiniche werd onlangs benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Hiermee is Chr. Hansen de eerste grote beursgenoteerde Deense onderneming met een vrouwelijke voorzitter.

© Chr. Hansen
© Chr. Hansen

3. Werk in harmonie met de natuur
De producten van Chr. Hansen maken mensen gezonder, niet ongezonder. Probiotica bijvoorbeeld. Deze levende bacteriën bevorderen de darmgezondheid van baby’s en verkorten de duur van verkoudheid en griep.

Met dit soort natuurlijke oplossingen speelt Chr. Hansen in op mondiale trends en vraagstukken. Bijvoorbeeld de noodzaak om antibiotica terug te dringen. Probiotica verminderen het overmatig gebruik van antibiotica in de veehouderij en de impact van antibioticaresistentie.

4. Duurzaamheid loont
Organisaties met een duurzame strategie hebben een hoger rendement. Van 2005 tot en met 2018 behaalden Global 100 bedrijven gemiddeld een netto investeringsrendement van 127 procent, tegen 118 procent voor bedrijven in de Morgan Stanley World Index.

Bedrijven met een duurzame strategie bestaan ook langer. De gemiddelde leeftijd van een Global 100 onderneming is 87 jaar. Bedrijven in de Morgan Stanley Index bestaan gemiddeld 63 jaar. Over duurzaamheid gesproken: in 2019 viert Chr. Hansen het 145-jarig jubileum.

Start met een strategiesessie
Een duurzame strategie ontwikkelen en uitvoeren betekent profijt voor iedereen. De planeet sparen én een reuzensprong maken met uw bedrijf. Innovatie, nieuwe doelgroepen aanboren, nieuwe markten veroveren, gunstige financieringsbronnen vinden. Ook duurzaam winst maken met de beproefde Trippple-aanpak van Constantis?
Boek nu een strategiesessie.

Een bericht ontvangen als er een nieuwe blog van Lex Eschauzier gepubliceerd wordt?
Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *